Radio Weststellingwerf Centraal

Friese lokale omroepen: ‘Plan miskent diversiteit’

Friese lokale omroepen: ‘Plan miskent diversiteit’

Friese lokale omroepen: ‘Plan miskent diversiteit’

De meerderheid van de Friese lokale omroepen ziet helemaal niets in het plan om in deze provincie drie streekomroepen te vormen.

Volgens het voorstel van de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) zouden de elf lokale omroepen moeten worden omgevormd tot drie streekomroepen. Eén voor Noord- en Oost-Friesland, een voor Zuidwest-Friesland en een voor Zuidoost-Friesland. Uit een rondgang van de LC blijkt dat zeker zeven van de elf omroepen de indeling naar de prullenbak verwijzen.

Het hoofdpunt van kritiek: de gebieden zijn veel te groot. De inwoners verliezen hierdoor de binding met de lokale zender, stellen de bestuursleden. Volgens hen heeft de NLPO geen rekening gehouden met de verschillen tussen de streken in Friesland. De afwijzende reacties komen van omroepen uit alle drie de voorgestelde clusters.

Bron: LC

Ook Jan Koopman, voorzitter van Radio Weststellingwerf Centraal reageerde in de Leeuwarder Courant van 24 oktober 2016: “In onze optiek is dit typisch weer een idee uit de randstad. Daar en in andere grotere steden is een doelgroep van plusminus 100.000 mensen haalbaar. Op het platteland is dat moeilijk, zo niet onhaalbaar. Uitgaande van een werkgebied zoals de OLON dat voor ogen heeft, is er van enige samenhang in cultuur en taalgebied geen enkele sprake meer. Daar komt bij dat de betrokkenheid van de lokale bevolking ook tot een minimum zal dalen.”