Radio Weststellingwerf Centraal

Burgemeester plant bloembollen met leerlingen ‘t Holtpad

Burgemeester plant bloembollen met leerlingen ‘t Holtpad

Foto: Lenus van der Broek

De Kerkweg in Nijeholtpade krijgt een nieuw aanzien. De eiken langs de weg zijn in slechte staat en zijn gekapt. In overleg met inwoners van Nijeholtpade komen er in het voorjaar nieuwe bomen (sierperen en veldesdoorns).

Vandaag plantte burgemeester André van de Nadort samen met alle leerlingen van basisschool ’t Holtpad bloembollen in Nijeholtpade. De bloembollen zorgen in het voorjaar voor bloemrijke bermen langs de toegangsweg naar het dorp en kleur op het brinkje. In totaal gaan er zo’n 3000 bollen de grond in.

De bloemen die daaruit komen zorgen niet alleen voor kleur en fleur, maar ook voor biodiversiteit. De bloemen trekken insecten aan, zoals gaasvliegen, zweefvliegen en sluipwespen. Deze insecten, maar ook bijen en hommels hebben juist in het vroege voorjaar nectar en stuifmeel nodig om op te starten. Voldoende voedsel geeft meer nakomelingen en daarmee meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups al in het voorjaar.

Een werkgroep met inwoners van het dorp heeft actief met de gemeente meegedacht over een oplossing voor het probleem van de stervende bomen. Ze hebben zelf aangegeven welke bomen ze graag terug willen aan de Kerkweg en aan die wens geeft de gemeente nu gehoor.

Foto: Lenus van der Broek