Radio Weststellingwerf Centraal

Geertje 23 uit Boijl beste koe van Nederland

Geertje 23 uit Boijl beste koe van Nederland

h

Boijl – Geertje 23 van Jan Atze en Marieke van der Wijk uit Boijl is de beste boerenkoe van Nederland. Dat heeft de vakjury donderdag besloten tijdens de verkiezing in Lelystad.Ten grondslag aan de uitslag van De Beste Boerenkoe ligt een rekenschema met daarin waarderingen voor de prestaties van de koeien op het gebied van productie, uiergezondheid en vruchtbaarheid. Ook staan er waarderingen in voor de bouw of het exterieur van de koeien tijdens de rondgang van de jury door Nederland.

De runderen in de stallen van boer Van der Wijk in Boijl hebben het goed en worden wat ouder dan de gemiddeld Nederlandse koe, maar ééntje springt er met kop en schouders bovenuit. Het is Geertje 23. Ze is met haar bijna zestien levensjaren verreweg de oudste koe van Van der Wijk ooit. 

De koe gaf al 130.000 liter melk, wat uitzonderlijk is. De gemiddelde koe blijft namelijk op 30.000 liter steken. Wanneer een koe minder melk geeft of niet optimaal vruchtbaar is, vertrekken ze van de boerderij. Geertje 23 beent het tempo van haar veel jongere soortgenoten echter nog makkelijk bij. ‘Ze is nog lang niet uitgemolken’, laat Jan Atze van der Wijk weten.

In de categorie Beste Boerenkoe, jonger dan 10 jaar, werd Red Blackie 6 van familie Derks, eveneens uit Boijl vijfde.

Bron : stellingwerf.nl