Radio Weststellingwerf Centraal

Radio Centraal apetrots op nieuw onderkomen in Noordwolde

Radio Centraal apetrots op nieuw onderkomen in Noordwolde

Jan Menger in de nieuwe studio.
Foto: Lourens Looijenga

Noordwolde – De lokale omroep Radio Weststellingwerf Centraal is in alle stilte verhuisd naar een nieuw onderkomen. De officiële opening volgt nog in vermoedelijk oktober, maar de uitzendingen komen nu al vanuit de totaal verbouwde voormalige aula aan de Buurthuisstraat in Noordwolde.

Het blijft een opmerkelijk verhaal. De begrafenisvereniging van Noordwolde kon niet in het voormalige gymlokaal van de kleuterschool blijven, want de gemeente ging het slopen. Dus koos die vereniging voor een peperdure nieuwbouw elders in Noordwolde. Die molensteen om de nek is de vereniging inmiddels noodlottig geworden. De bestuursleden van destijds zullen dan ook met gemengde gevoelens zien hoe mooi hun energieslurpende ‘slooppand’ is geworden.

Omroep gered van ondergang

Het bestuur van de lokale omroep verkeerde tot voorkort in een financiële crisis. De huurlasten van het voormalige NMB-bankgebouw aan de Hoofdstraat West zouden binnen een jaar geleid hebben tot de ondergang van de omroep. Dus werd bij de gemeente met succes gepleit voor de overname van de oude aula, waarvan de sloopvergunning al was verstrekt. En omdat verhuurder Van Dijk zich flexibel opstelde over het ontbinden van het nog doorlopende huurcontract van de bestaande studio, was het ineens haalbaar de aula van de gemeente te kopen voor 90.000 euro. Aan de rentelasten gekoppeld aan een hypotheek val je je momenteel geen buil, de omroep bespaart zo’n 7000 euro per jaar door de verhuizing.

Op de nieuwe plek zit men opvallend dichtbij de plek waar het avontuur ooit begon in de ouderlijke woning van medeoprichter Jan de Vries aan de Reitsmastraat. De eerste (illegale) testuitzendingen begonnen amper 100 meter van de nieuwe studio op 7 februari 1981. De eerste echte piepende en krakende uitzending volgde op vrijdagavond 20 februari: de Radio Centraal Agenda, waarvoor de plaatselijke kranten waren verknipt. De rest is bijna veertig jaar geschiedenis, waarin de omroep legaal werd, maar Noordwolde altijd trouw is gebleven.

Vrijwilligers zetten beste beentje voor

In mei was de overdracht van het pand. Daarna werd gestart met een klus, waarvan de kosten geraamd zijn op ongeveer 135.000 euro. Er is nu een grote livestudio, waar gasten kunnen worden ontvangen en een kleinere waar een programmamaker alleen kan werken. Er is een flinke gemeenschappelijke ruimte, een nieuwe keuken, een balieruimte bij de entree en nog wat kleinere ruimtes voor opslag e.d. . Niets herinnert meer aan de vorige functie. De felle kleuren bij de entree hebben dat toch wat sinistere aula-gevoel helemaal uitgewist.

Trots

Dat veel kluswerk is gedaan door eigen vrijwilligers maakt vicevoorzitter Jan Menger ‘apetrots’. Hij roemt vooral de creatieve handen van programmamakers Eddy Otten en Piet van der Meer. ‘Hier een wand maken of de apparatuur aansluiten, ze kunnen alles, die hebben bergen werk verzet. We hebben bijna alles zelf gedaan.’ De omroept telt nu 66 vrijwilligers. Geld kwam er van allerlei fondsen, zoals het ‘t Mienskipfonds, het gemeentelijke Dorpenfonds en Fonds Bank Bercoop. Klaar is het omroeppand nog niet.

Om dat te onderstrepen loopt Jan Menger naar buiten en begint een rozenstruik te planten. De tuin krijgt speciale aandacht, want de omroep hecht een goede relatie met de omwonenden, die volgens Menger blij hebben gereageerd omdat er weer wat in het gebouw gaande is. Het moet er volgens Menger ook in zo’n woonbuurt gewoon verzorgd uitzien. En dus is inmiddels op een veiling een partij waaltjes gekocht, zodat ook de totale bestrating rond het pand nog kan worden aangepakt. Verder wordt het pand nog duurzamer gemaakt met vloerisolatie, 21 zonnepanelen op het dak – dankzij sponsor Vermilion Energy – en worden alle buitenramen nog vervangen. Het hout rond de stalen kozijnen is namelijk verrot. Er komt dubbelglas voor terug in combinatie met spouwmuurisolatie.

Inmiddels komen de uitzendingen al bijna een maand uit het nieuwe pand in de wetenschap dat de begroting nu wel kostendekkend wordt. Naast inkomsten via de gemeente uit het gemeentefonds moet de omroep het hebben van reclame-inkomsten en het geld dat de bingo-uitzending op vrijdagavond opbrengt.

Samenwerking ODRIE niet veel verder

De samenwerking met de collega’s van ODRIE in Ooststellingwerf is volgens Menger door alle drukte even op een laag pitje gezet. In maart was nog sprake van wellicht een overkoepeld bestuur en uitwisseling van kennis, programma’s en medewerkers. Die ambities lijken bijgesteld. Wel worden bepaalde programma’s samen gemaakt, zoals het sportprogramma op zondagmiddag, waaraan ook de omroep in Steenwijk meewerkt. Maar plannen voor een verdere integratie of het opzetten van een nog grotere streekomroep leven in Weststellingwerf desgevraagd duidelijk niet. Wel leeft de wens om meer gepresenteerde programma’s te maken.

Bron: http://www.stellingwerf.nl