Radio Weststellingwerf Centraal

Radio Weststellingwerf doet aangifte gemeenteraadslid Tom Hartog (Weststellingwerfs Belang)

Radio Weststellingwerf doet aangifte gemeenteraadslid Tom Hartog (Weststellingwerfs Belang)

Tom Hartog (Weststellingwerfs Belang) uit Wolvega is door het bestuur van Radio Weststellingwerf Centraal de toegang ontzegd tot het studiopand in Noordwolde.

Hij heeft volgens het bestuur als vrijwilliger misbruik gemaakt van zijn toegang tot computersystemen en sociale media, die hij voor de omroep beheerde. Het is niet de eerste keer dat de fractievoorzitter van Weststellingwerfs Belang volgens de omroep stevig in de fout gaat. De omroep heeft een juriste in de arm genomen om een officiële aangifte tegen Hartog voor te bereiden. Voorzitter Arjen Cordes van Weststellingwerfs Belang is door het bestuur van de lokale omroep op de hoogte gesteld van de affaire.

Tom Hartog maakte vanaf rond 2013 samen met Pascal Nieman bij de omroep programma’s, waaronder ‘Radio Active’ op de zaterdagavond. In de ruim anderhalf jaar dat de 2 dit programma maakten, is volgens voorzitter Jan Koopman van de omroep Tom Hartog een aantal keren flink in de fout gegaan met kwetsende en denigrerende uitlatingen over anderen. Ze gedroegen zich volgens Koopman live op de zender tegenover collega-vrijwilligers allesbehalve collegiaal.

Zo kreeg een andere presentator, die een chronische schouderontsteking heeft, het advies om een overdosis morfine te nemen, ‘want dat was voor alle partijen beter’. Een homofiele vrijwilliger met een rugzakje, die als vrijwilliger gasten in het pand ontving, werd volgens Koopman meerdere malen publiekelijk belachelijk gemaakt. ‘Iemand die toch al zo kwetsbaar is….hij liep huilend in het pand rond.’ Deze vrijwilliger is dan ook na de pesterijen vertrokken.

Koopman was zelf na kritiek op de programmamakers ook een doelwit van de ‘humor’ van de programmamakers. In 2016 werd hij getroffen door een herseninfarct en raakte tijdelijk halfzijdig verlamd. Tom ‘vierde dat’ – zo omschrijft de voorzitter – op zijn facebookpagina ‘Visueel Ingesteld’ met een berichtje: ‘Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw, optyfe, gauw’. Het hoofd van de voorzitter is afgebeeld in de zon uit de kinderserie ‘Teletubbies’, van waaruit ook een deel van die tekst stamt. Hartog blijkt namelijk naast zijn eigen Facebookpagina dus nog een tweede pagina te beheren.

Voor het bestuur was de grootste ergernis en de bekende druppel een zeer discriminerende quote van Hartog over hoofddoekjes van moslima. Koopman heeft ook die opname van dat programma bewaard, voor het geval dat Hartog het later mocht ontkennen. Daarop is te horen: ‘Ik kan je nog melden dat zo’n vrouw met zo’n doek om, best handig is, want daar kun je je lul aan afsmeren na die tijd.’ Na deze uitspraak werden beide programmamakers door het bestuur wegens opnieuw grensoverschrijdend gedrag in 2015 op non-actief gesteld en is hen de toegang tot het pand ontzegd.

Maar begin dit jaar meldde Hartog zich toch weer bij de omroep in een periode dat hij zich ook kandidaat had gesteld voor Weststellingwerfs Belang. Toeval? Koopman gelooft er niks van. Hartog wilde volgens hem weer op de zender en vertelde dat hij ‘Centraal een warm hart toedroeg’. ‘Hij miste de omroep en wilde weer iets gaan doen.’ Een meerderheid van het bestuur van de omroep was na een indringend gesprek met hem vergevingsgezind. De hernieuwde interesse van Pascal Nieman werd wel afgewimpeld. Maar de rol van Hartog zou wel beperkt worden. Hij was niet op de radio te horen. Hij mocht zich bezig gaan houden met het plaatsen van informatie op de website en op Facebook.

In de weken daarna zagen de bestuursleden echter helemaal niets op die mediakanalen gebeuren. Zodra de verkiezingen voorbij waren liet het gekozen raadslid Hartog weten dat het toch niet zijn ding was en stopte er na drie maanden weer mee. Volgens Koopman had hij in die periode niets gedaan, maar hij was blij met het besluit van Hartog. Maar het bestuur was nog niet van deze ‘telecomspecialist’ af. Als beheerder van de Facebookpagina had Hartog buiten het bestuur om zijn journalistiek opgeleide vriend Pascal Nieman niet tot redacteur, maar tot beheerder gemaakt. Nieman was sinds januari 2017 geen medewerker meer. En die kaapte volgens Koopman de Facebookpagina en gaf de pagina ook een andere naam namelijk ‘Visueel radio’. ‘Ik heb Tom toen dringend geadviseerd om één en ander terug te draaien en gewezen op de mogelijke consequenties. Voor een raadslid helpt deze handelswijze niet echt. Tom weigerde.’

Koopman vermoedt dat het gedrag van Hartog en Nieman vooral een wraakactie is voor het bestuursbesluit in 2015. En die gesuggereerde wraak ging nog verder. De mannen hebben malware op ons systeem geplaatst, waardoor zij ook wachtwoorden van collega-vrijwilligers in hun bezit kregen. Door de illegaal verkregen gegevens verdwenen programma’s die al waren opgenomen om nog te worden uitgezonden. Verder waren volgens een door de omroep ingeschakelde internet-specialist onrechtmatig wachtwoorden veranderd, content verwijderd van Facebook en de internet host gewijzigd. Ze hadden zichzelf ook toegang verschaft tot alle binnenkomende mail. Inmiddels is de oorspronkelijke Facebookpagina ‘Radio Weststellingwerf Centraal’ nergens meer terug te vinden. De omroep heeft onder de naam ‘Radio Centraal’ een nieuwe aangemaakt.

Beide “heren” kregen begin deze maand schriftelijk opnieuw een verbod om in het pand te komen. ‘Zij zijn onder geen enkele voorwaarde nog welkom, ook niet als raadslid.’ Volgens Koopman onderzoekt een juriste namens het bestuur hoe beide heren nu kunnen worden aangepakt. Maar dat er aangifte wordt gedaan is zeker. Er is tenslotte sprake van diefstal van inloggegevens en alleen al deze vorm van ‘computervredebreuk’ is strafbaar. Hij heeft geen goed woord over voor de mentaliteit van de fractievoorzitter van Weststellingwerfs Belang. Tom Hartog en partijvoorzitter Arjen Cordes van Weststellingwerfs Belang waren niet bereikbaar voor commentaar.

Voor hun collegepartij, maar voor het hele college van Weststellingwerf komt de affaire uiterst ongelegen. De vraag is wat het partijbestuur doet met dit voor een politicus toch zeer ongepaste gedrag. Hartog uit de fractie zetten kan grote gevolgen hebben, mocht hij dan besluiten zelfstandig verder gaan. Dan is het college de meerderheid in de raad kwijt. De lokale omroep heeft overigens niet de media benaderd en heeft zelf ook niets via de eigen mediakanalen over de affaire gemeld.

Noortje Wolde, een alias van Pascal Nieman, vindt Tom Hartog een man met veel humor.

Bron: Stellingwerf/RWC