Radio Weststellingwerf Centraal

Vuurwerk: zo houden we het gezellig én veilig

Vuurwerk: zo houden we het gezellig én veilig

Vuurwerk afsteken

Vuurwerk mag alléén worden afgestoken op oudjaarsavond, tussen 18.00 en 02.00 uur. U krijgt een boete van € 100 wanneer u (illegaal) vuurwerk afsteekt buiten deze tijden. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen ook voor een Halt-straf in aanmerking komen. Ook wordt uw vuurwerk in beslag genomen.

Hoort of ziet u dat iemand vuurwerk afsteekt buiten de toegestane tijden? Of denkt u dat iemand illegaal vuurwerk opslaat, verkoopt of afsteekt? Dan kunt u dit melden bij de politie via 0900-8844. Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk.

Vuurwerk kopen

Wilt u vuurwerk kopen? Dat kan dit jaar op 28, 29 en 31 december. U kunt bij de volgende erkende verkooppunten vuurwerk kopen:

  • Elementum FX te Wolvega;
  • Haye Bethlehem te Wolvega;
  • Profile Boonstra, te Wolvega
  • Magic Vuurwerk te Noordwolde;
  • Vuurwerkland, Kluswijs te Noordwolde;

Waar kunt u op letten bij het kopen van vuurwerk?

  • Op de verpakking staat of u 12, 16 of 18 moet zijn om het te mogen afsteken. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk.
  • U mag niet meer dan 25 kilo vuurwerk kopen en in huis bewaren.

Veilig vuurwerk afsteken

Steekt u tijdens de jaarwisseling vuurwerk af? Of gaat u hier buiten naar kijken? Bescherm uw ogen en de ogen van uw kinderen met een vuurwerkbril. Volg bij het afsteken de gebruiksaanwijzing om ongelukken te voorkomen. Kijk voor meer tips op: www.4vuurwerkveilig.nl.

Vuurtonnen

Open vuren op straat zijn niet toegestaan. Vuren zijn alleen toegestaan in vuurkorven en vuurtonnen. Dit zorgt ervoor dat ze geen gevaar voor omstanders opleveren en geen schade aan het wegdek of het ‘straatmeubilair’ (lantaarnpalen, prullenbakken etc.) veroorzaken. Tip: plaats oude tegels onder de vuurton om de straat te beschermen.

Carbid schieten

Traditiegetrouw wordt op enkele plaatsen in Weststellingwerf het jaar uitgeluid met carbidschieten. Op deze locaties wordt dit jaar carbid geschoten.

Vuurwerk opruimen

U wilt toch ook een mooie en schone straat na de jaarwisseling? Help daarom mee door het vuurwerkafval voor uw deur en/of in uw straat op te ruimen. Vuurwerkafval is restafval en mag u in de grijze container doen. Let op! Het vuurwerk moet zijn afgekoeld, maak het eventueel nat voordat u het in de container doet.