Radio Weststellingwerf Centraal

Werkstraf en rijontzegging voor Wolvegaster (19) die zonder rijbewijs en onder invloed rondrijdt

Werkstraf en rijontzegging voor Wolvegaster (19) die zonder rijbewijs en onder invloed rondrijdt

Wolvega – Een 19-jarige Wolvegaster werd op 8 september vorig jaar betrapt terwijl hij onder invloed een auto bestuurde. De jeugdige chauffeur had niet alleen teveel gedronken, hij had ook speed gebruikt. En hij had (nog) geen rijbewijs.

Dat laatste pakte goed uit voor de Wolvegaster: als hij een rijbewijs had gehad, dan had het CBR zich ongetwijfeld gemeld. Dan was het rijbewijs in elk geval tijdelijk ongeldig verklaard en had de Wolvegaster wellicht aan een cursus deel moeten nemen, of een psychische keuring moeten ondergaan.

Toen hij werd betrapt was de jongen nog aan het lessen. Een paar maanden later haalde hij zijn rijbewijs echt, vertelde hij donderdag aan rechter Gustaaf Wijnands. Hij was op een feestje in Oldeberkoop toen hij met een paar maten shag ging halen. Een van zijn vrienden reed op de heenweg en vroeg of de Wolvegaster terug wilde rijden.

‘Geluk bij een ongeluk’

Dat ging dus fout, hij liep tegen de lamp. Sindsdien gebruikt hij naar eigen zeggen geen speed meer. ‘Maar ik drink nog wel eens een biertje’, voegde hij er aan toe. Officier van justitie Rob van den Ancker noemde het “een geluk bij een ongeluk” dat de Wolvegaster zijn rijbewijs nog niet had.

De officier eiste een werkstraf van 20 uur plus 20 uur voorwaardelijk en een rijontzegging van twaalf maanden waarvan acht voorwaardelijk. De rechter ging daarin mee. Hoewel de Wolvegaster zijn rijbewijs nodig heeft voor zijn werk en om op school te komen, vond de rechter de zaak te ernstig om te volstaan met een voorwaardelijk rijverbod.

Bron:http://www.stellingwerf.nl