Radio Weststellingwerf Centraal

Woont u in het buitengebied? Kies dan nu voor glasvezel!

Woont u in het buitengebied? Kies dan nu voor glasvezel!

Ongeveer driehonderd belangstellenden kwamen donderdag 3 januari naar de eerste informatieavond van Kabelnoord over de aanleg van glasvezel (snel internet) in het buitengebied van Weststellingwerf. Wethouder Jack Jongebloed opende de informatieavond en was blij met de grote opkomst. De gemeente werkt samen met alle Friese gemeenten en Provincie Fryslân aan een glasvezelnetwerk voor alle witte adressen. Witte adressen zijn adressen in het buitengebied waar nu geen snel internet mogelijk is.

Wethouder Jack Jongebloed: “Geruime tijd zijn we in Fries verband met Kabelnoord de uitrol van snel internet aan het voorbereiden en zijn er afspraken gemaakt. De successen van Kabelnoord in andere Friese gemeenten, waaronder Ooststellingwerf en Opsterland waar ook in 2019 glasvezel wordt aangelegd, geven ons vertrouwen dat we ook in Weststellingwerf dit jaar op snel internet van Kabelnoord kunnen rekenen”.

Wanneer kunt u zich aanmelden voor glasvezel?

Aanbieder Kabelnoord gaf donderdagavond ook uitleg over de deelname aan glasvezel. Wanneer ten minste 60% van de witte adressen in het buitengebied meedoet, legt Kabelnoord bij de aangemelde  adressen glasvezel aan. Kabelnoord heeft aangegeven dat zij alle witte adressen in Weststellingwerf kunnen aansluiten op glasvezel, hoe afgelegen de woningen ook zijn. Dit is een belangrijke garantie die provinciebreed is afgesproken met Kabelnoord. Inwoners kunnen zich tot 18 februari aanmelden via glasvezelvankabelnoord.nl.

Wat is de rol van de gemeente?

De gemeente wil dat dit jaar de aanleg van glasvezel bij de witte adressen wordt gerealiseerd. Voor de leefbaarheid in onze gemeente, nu en in de toekomst, is snel internet noodzaak. Of het nu gaat om bijvoorbeeld zorg, werkgelegenheid, onderwijs, de agrarische sector of thuiswerken, overal is snel internet gewenst en noodzakelijk! Daarom hebben wij samen met alle Friese gemeenten en Provincie Fryslân goede afspraken gemaakt met Kabelnoord.

Er zijn twee aanbieders in Weststellingwerf, hoe zit dat?

Naast Kabelnoord is er nog een partij die glasvezel aanbiedt in het buitengebied van Weststellingwerf, dat is Glasvezel Buitenaf. De vrije marktwerking staat toe dat commerciële partijen in onze gemeente een aanbieding kunnen doen.

De komende weken zijn er verschillende informatiebijeenkomsten over glasvezel. Hier kunt u zich uitgebreid laten informeren.

Bron: gemeente Weststellingwerf